YOUR CART

Edit Cart
  • No products in the cart.

Eten langer vers houden in je nieuwe keuken: Ontdek de geheimen

Er is niets beter dan die eerste keer koken in je gloednieuwe keuken. Alles glanst en ruikt fris. En als je net hebt geïnvesteerd in nieuwe keukenapparatuur en opbergmogelijkheden, wil je er natuurlijk zeker van zijn dat je voedsel zo lang mogelijk vers blijft.

De kracht van koelen

Een van de eerste dingen die je kunt doen om voedsel vers te houden, is ervoor zorgen dat je koelkast op de juiste temperatuur staat. Idealiter zou dit tussen de 3 °C en 4 °C moeten zijn. Lagere temperaturen kunnen leiden tot bevriezing en hogere temperaturen tot een kortere houdbaarheid. Regelmatig de temperatuur van je koelkast controleren en waar nodig aanpassen, kan wonderen doen.

Het wonder van blancheren

Heb je ooit gehoord van de term blancheren? Vast wel! En voor degene die nu denken: ‘wat is blancheren‘? Blancheren is een methode waarbij je voedsel, meestal groenten, kort kookt en vervolgens direct in ijskoud water dompelt. Dit proces stopt de enzymatische activiteit die kan leiden tot verlies van smaak, kleur en textuur. Blancheren helpt ook bij het verwijderen van vuil en bacteriën. Dit maakt het een geweldige manier om groenten voor te bereiden op invriezen, waardoor ze langer vers blijven.

Heropwarmen met zorg

Stel, je hebt heerlijke verse spinazie gezocht en wilt deze langer vers houden, dus kies je ervoor om deze in te vriezen. Maar, dit eenmaal gedaan: hoe warm je dat de volgende keer weer op? Spinazie opwarmen kan lastig zijn omdat het een bladgroente is. Echter, met de juiste technieken, zoals stomen of op een lage temperatuur in de oven opwarmen, kun je de versheid en voedingswaarde behouden zonder het risico op bacteriële groei.

Droge en donkere opslagplaatsen

Voor voedingsmiddelen zoals granen, pasta en kruiden is het ideaal om ze op een koele, droge en donkere plek te bewaren. Hierdoor blijven ze langer vers en behouden ze hun smaak. Glazen potten of luchtdichte containers zijn perfect voor dit doel. Zorg ervoor dat ze goed afgesloten zijn om vocht en ongedierte buiten te houden.

Slim invriezen

Invriezen is een geweldige manier om de versheid van voedsel te verlengen en zo lekkere recepten op tafel te zetten. Maar het is belangrijk om voedsel goed in te pakken om vriesbrand te voorkomen. Gebruik speciale diepvrieszakken of -containers en zorg ervoor dat er zo min mogelijk lucht in zit. Wil je groenten zoals courgette bewaren? Label en dateer dan alles, zodat je gemakkelijk kunt bijhouden wat je hebt en wanneer het tijd is om het te gebruiken.

Opbergbakjes

Het kiezen van de juiste opbergbak voor je voedingsmiddelen is cruciaal voor het behoud van hun versheid, smaak en voedingswaarde. Goede bakjes bieden een barrière tegen externe factoren zoals lucht, vocht, en licht, die de houdbaarheid van voedsel kunnen verkorten of zelfs bederf kunnen veroorzaken. Luchtdichte potten voorkomen bijvoorbeeld dat voedingsmiddelen uitdrogen, hun smaak verliezen of geuren uit de omgeving opnemen. Bovendien helpt het gebruik van de juiste containers ook bij het voorkomen van kruisbesmetting in de keuken, wat belangrijk is voor de voedselveiligheid.

About Author : Jort
YOU MAY ALSO LIKE

Leave A Comment